Get ExpressVPN on your router.
Behöver du ett VPN till din router?
Skaffa ExpressVPN nu
Refer a friend to use ExpressVPN.
Älskar du ExpressVPN? Vill du ha en månad gratis?
Bjud in en vän nu

Den här sidan svarar på vanliga frågor om ExpressVPN för routrar.

För att installera ExpressVPN på din router hänvisar vi till den guide som gäller för din modell.

Gå direkt till:

Konfigurera din router
Hur hittar jag routerns standardlösenord?
Hur ändrar jag routerns adminlösenord?
Hur kommer jag åt routerns inställningar?
Hur ansluter jag routern till internetleverantörens modem eller router?
Vilka nätverkskonfigurationer stöds?

Skydda dina enheter
Hur många enheter kan vara anslutna till routern?
Kan jag välja vilka enheter som ska skyddas av VPN?
Hur ställer jag in en statisk LAN-IP för en enhet?
Hur tar jag bort en inaktiv enhet från routern?
Varför visas vissa enheter två gånger på översikten?
Hur identifierar jag namnlösa enheter på översikten?
Kan jag ställa in ett gästnätverk för wi-fi?
Finns Network Lock på Aircove?

Använd din router
Hur verifierar jag att mitt VPN fungerar som det ska?
Hur testar jag internetanslutningens hastighet?
Hur ändrar jag namn och lösenord på mitt wi-fi?
Hur delar jag upp 2.4GHz- och 5GHz-nätverken?
Hur uppdaterar jag ExpressVPN:s programvara?
Hur startar jag om routern?
Hur aktiverar eller inaktiverar jag automatisk omstart?
Vad indikerar LED-aktivitetslamporna på Aircoves framsida?
Hur stänger jag av aktivitetsljusen på Aircove?
Kan jag ladda Aircove Go med en USB-C power bank?

Avancerade inställningar
Hur konfigurerar jag portvidarebefordran?
Hur konfigurerar jag dynamisk DNS?
Hur ställer jag in statisk WAN IP?
Hur konfigurerar jag anpassad DNS?
Hur återställer jag routern till standardinställningar?
Varför ansluter routern till oväntade domäner?

Konfigurera routern

Hur hittar jag routerns standardlösenord?

Ofta hittar du routerns fabriksinställda inloggningsuppgifter på etiketten som sitter på under- eller baksidan av routern. Läs mer om hur du hittar inloggningsuppgifterna på specifika Asus-, Linksys- Netgear- och Aircove-routrar.
Tillbaka till toppen

Hur ändrar jag routerns adminlösenord?

Du kan ändra routerns adminlösenord om du går till routerns översikt och väljer Avancerade inställningar > Routerinställningar. Ifall du har glömt routerlösenordet behöver du återställa routern.
Tillbaka till toppen

Hur kommer jag åt routerns inställningar?

Du hittar routerns inställningar om du går till expressvpnrouter.com i en webbläsare eller på en enhet som är ansluten till routern. Läs mer.
Tillbaka till toppen

Hur ansluter jag routern till internetleverantörens modem eller router?

Du kan ansluta din ExpressVPN-router till internetleverantörens modem eller router genom att ansluta en LAN-port från internetleverantörens modem eller router till ”WAN”- eller ”Internet”-porten på din ExpressVPN-router. Läs mer.

Alternativt, om din router är en Aircove Go, kan du använda Wi-Fi Link för att ansluta den till en annan routers wifi-nätverk för trådlös internetåtkomst. Läs mer.
Tillbaka till toppen

Vilka nätverkskonfigurationer stöds?

Det finns flera sätt att konfigurera din ExpressVPN-router. Du kan ansluta den till ett annat wifi-nätverk, en Ethernet-switch eller som en del av ett meshnätverk. Du kan också använda wifi-extenders eller kedjekoppla flera ExpressVPN-routrar. Läs mer.
Tillbaka till toppen

Skydda dina enheter

Hur många enheter kan vara anslutna till routern?

Du kan ansluta hur många enheter du vill till routern. Läs mer.
Tillbaka till toppen

Kan jag välja vilka enheter som ska skyddas av VPN?

Som standard är alla enheter som är anslutna till routern skyddade av VPN:et. Ifall du vill att vissa enheter inte ska använda VPN eller ansluta till internet kan du använda funktionen Enhetsgrupper och skapa en ny grupp utan VPN-skydd eller internetanslutning. Läs mer.
Tillbaka till toppen

Hur ställer jag in en statisk LAN-IP för en enhet?

Gå till expressvpnrouter.com i en webbläsare eller på valfri enhet som är ansluten till routern. Välj den enhet du vill ställa in statisk LAN-IP för och ändra fältet Enhetens IP-adress. Läs mer.
Tillbaka till toppen

Hur tar jag bort en inaktiv enhet från routern?

Du kan ta bort en enhet enligt följande steg:

1. Gå till expressvpnrouter.com i en webbläsare eller på valfri enhet som är ansluten till routern.
  2. Välj den enhet du vill ta bort och välj sedan Återställ enhetsinställningar.

Enheten kommer att tas bort från översikten efter 24 timmar eller när du startar om routern.
Tillbaka till toppen

Varför visas vissa enheter två gånger på översikten?

Alla enheter har en fabriksinställd MAC-adress som används av routrar för att identifiera dem på ett nätverk. Om enheten använder en slumpmässig MAC-adress istället för den fabriksinställda kan det hända att den visas mer än en gång på routerns översikt. Läs mer.
Tillbaka till toppen

Hur identifierar jag namnlösa enheter på översikten?

Du kan bekräfta om den namnlösa posten tillhör din enhet genom att jämföra de sista sex siffrorna i posten med enhetens MAC-adress. Läs mer om hur du hittar enhetens MAC-adress.

Kan jag ställa in ett gästnätverk för wi-fi?

Det går för närvarande inte att ställa in ett separat gästnätverk för wi-fi. Under tiden kan du använda funktionen Enhetsgrupper som låter dig skapa en särskild grupp åt gäster. Tänk på att alla enhetsgrupper fortfarande är anslutna till samma lokala nätverk. Läs mer.

Tillbaka till toppen

Finns Network Lock på Aircove?

Ja, Network Lock är inbyggt i din Aircove. Om ditt VPN tappar anslutningen aktiveras Network Lock för att inaktivera all internettrafik. Detta skyddar din IP-adress och andra känsliga uppgifter från att exponeras. När din VPN-anslutning återställs är ditt internet säkert igen. Network Lock kan inte stängas av manuellt på Aircove.

Tillbaka till toppen

Använd din router

Hur verifierar jag att mitt VPN fungerar som det ska?

Du kan använda ExpressVPN:s IP-adresskoll för att bekräfta att ditt VPN fungerar som det ska. Om det gör det kommer det stå att du ansluter från din VPN-position istället för din faktiska position. Befinner du dig i till exempel Japan men är ansluten till en amerikansk VPN-server kommer IP-adresskollen säga att du ansluter från USA. Läs mer.
Tillbaka till toppen

Hur testar jag internetanslutningens hastighet?

För att kolla hastigheten på din internetanslutning kan du använda ett onlineverktyg som Ookla Speedtest. Läs mer om hur du testar VPN-hastighet.
Tillbaka till toppen

Hur ändrar jag namn och lösenord på mitt wi-fi?

Gå till expressvpnrouter.com i en webbläsare på valfri enhet som är ansluten till routern. Gå till Nätverksinställningar > Wifi-inställningar. Därifrån kan du ändra inställningar som nätverksnamn, lösenord, kanal, WPA3-säkerhet och synlighet. Läs mer om hur du väljer optimala wifi-inställningar.
Tillbaka till toppen

Hur delar jag upp 2.4GHz- och 5GHz-nätverken?

Gå till expressvpnrouter.com i en webbläsare eller på valfri enhet ansluten till routern. Gå till Nätverksinställningar > Wifi-inställningar och välj Separat 2.4GHz- och 5GHz-wifi. Läs mer
Tillbaka till toppen

Hur uppdaterar jag ExpressVPN:s programvara?

Som standard kommer ExpressVPN-routern automatiskt installera eventuella tillgängliga uppdateringar klockan 04.00 varje dag. Vill du uppdatera routern manuellt kan du ladda ner den senaste programvaran från expressvpn.com/latest#router. Efter det går du till routerns översikt och navigerar till Avancerade inställningar > Programvaruuppdatering för att installera programvaran. Läs mer.
Tillbaka till toppen

Hur startar jag om routern?

Det finns två sätt att starta om routern:

• Alternativ 1: Gå till expressvpnrouter.com i en webbläsare på valfri enhet som är ansluten till routern och välj Starta om router från sidomenyn.
  • Alternativ 2: Stäng av routern och sätt på den igen genom att dra ur kontakten eller trycka på strömbrytaren om en sådan finns.

Tillbaka till toppen

Hur aktiverar eller inaktiverar jag automatisk omstart?

Du kan aktivera eller inaktivera automatisk omstart om du går till expressvpnrouter.com i en webbläsare på valfri enhet som är ansluten till routern, går till Avancerade inställningar > Routerinställningar och väljer Starta om routern dagligen kl. 04.00.
Tillbaka till toppen

Vad indikerar LED-aktivitetsljusen på Aircoves framsida?

När de blå och vita LED-aktivitetsljusen på Aircoves framsida är aktiverade kan de hjälpa dig att förstå routerns status:

ScenarioLED-status
Aircove startar uppVit pulserande
Internet (WAN) ej anslutetBlå pulserande
Internet (WAN) anslutetVit fast
Aircove startar omBlå fast och sedan vit pulserande
Återställ till fabriksinställningar
(håll inne återställningsknappen under uppstart)
1 vit blinkning och sedan 4 blå blinkningar
När blinkningarna ändras från blå till vit kan du ta ut återställningsstiftet.
Återställ till fabriksinställningar
(håll inne återställningsknappen under normal drift i mer än 5 sekunder)
Vit pulserande tills återställningsknappen släpps.
Därefter
1 vit blinkning och sedan 4 blå blinkningar medan inställningarna återställs.

Tillbaka till toppen

Hur stänger jag av aktivitetsljusen på Aircove?

För att stänga av LED-lamporna på Aircove går du till Avancerade inställningar > Routerinställningar och väljer Aktivitetsljus.
Tillbaka till toppen

Kan jag ladda Aircove Go med en USB-C power bank?

Du kan ladda Aircove Go med en USB Power Delivery (PB) power bank, men eftersom Aircove Go inte stöder PD-protokollet kommer din power bank att behöva tillhandahålla 5V vid 3A. För bäst prestanda rekommenderar vi att använda Aircove Go med den medföljande strömadaptern.

Beroende på installation och användning kan det fungera med en power bank som ger 5V vid 2A, men det är inget vi rekommenderar.

Power banks finns av många olika märken och modeller, och de kan variera i kvalitet och prestanda. Om den första power banken du provar inte fungerar som väntat föreslår vi därför att du provar en annan.

Obs: Vi rekommenderar att använda den avsedda power banken enbart till Aircove Go. Vissa power banks kan tillfälligt frånkoppla alla enheter när du ansluter en ny enhet till den, vilket skulle kunna tvinga fram en omstart av Aircove Go.

Tillbaka till toppen

Avancerade inställningar

Hur konfigurerar jag portvidarebefordran?

Från routerns översikt går du till Avancerade inställningar > Portvidarebefordran. Läs mer.
Tillbaka till toppen

Hur konfigurerar jag dynamisk DNS?

Från routerns översikt går du till Avancerade inställningar > Dynamisk DNS. Läs mer.
Tillbaka till toppen

Hur ställer jag in statisk WAN IP?

Från routerns översikt går du till Nätverksinställningar > Internetinställningar och väljer Statisk IP som ditt anslutningsprotokoll. Läs mer om statiska IP-adresser och andra sätt att ansluta till din internetleverantör.
Tillbaka till toppen

Hur konfigurerar jag anpassad DNS?

Du kan ställa in anpassade DNS-servrar att användas när VPN är avstängt om du går till routerns översikt och väljer Nätverksinställningar > Internetinställningar. Läs mer.
Tillbaka till toppen

Hur återställer jag routern till standardinställningar?

• Alternativ 1: Från routerns översikt går du till Avancerade inställningar > Säkerhetskopiera och återställ och väljer Återställ samtliga routerinställningar.
  • Alternativ 2: Hitta återställningsknappen på routerns baksida. Använd ett gem och håll inne knappen ca 10 sekunder tills strömlampan börjar blinka och släpp sedan knappen.

Tillbaka till toppen

Varför ansluter routern till oväntade domäner?

ExpressVPN-routrar kontollerar regelbundet ett antal domäner för att hitta eventuella anslutningsproblem:

• http://connectivity-check.ubuntu.com
  • http://connectivitycheck.android.com
  • http://connectivitycheck.gstatic.com
  • http://developers.google.cn
  • http://maps.gstatic.com
  • http://mt0.google.com
  • http://www.google.cn
  • http://www.airport.us
  • http://www.ibook.info
  • http://www.itools.info
  • http://www.thinkdifferent.us
  • http://fedoraproject.org
  • http://www.msftncsi.com